Lange termijn denken: een onderhoudsstrategie!
25 maart 2021 

Lange termijn denken: een onderhoudsstrategie!

Uit onderzoek is gebleken dat veel bedrijven in de producerende industrie té weinig aandacht besteden aan hun onderhoudsstrategie. Bedrijfsdoelstellingen en KPI’s sluiten vaak niet goed aan bij de onderhoudsindicatoren van de productiemiddelen. De meeste bedrijven weten door de verschillende lagen en belangen vaak onvoldoende welke doelen ze nastreven betreffende het onderhoud. Als gevolg daarvan weten ze niet welke onderhoudsindicatoren en bijhorende KPI’s prioriteit moeten hebben.

Voer je teveel onderhoud uit, dan stijgen de directe en indirecte kosten onnodig. Andersom is nog veel erger: te weinig onderhoud kan leiden tot nog hogere kosten. Het draait allemaal om de optimale balans tussen bedrijfsdoelstellingen, onderhoudsstrategie en hoe het er dagelijks aan toe gaat op de productievloer.

Prioriteiten vaststellen

Het liefst willen we zoveel mogelijk tegelijkertijd bereiken: minimale kosten, maximale beschikbaarheid en als het even kan een optimale prestatie waar je u tegen zegt. Denk bijvoorbeeld aan het monitoren van de Overall Equipment Effectiveness (OEE). Geen prioriteiten stellen, kan voor zwakke plekken in je onderhoudsstrategie zorgen, maar ook voor extra kosten. Want stel dat uw monteurs de installaties voortdurend bewaken en gelijk elke storing oplossen, dan kunnen de kosten alsnog hoog oplopen. Maar is dit wel allemaal nodig? Stel je prioriteiten en houdt daarbij altijd de Return On Investment (ROI) in gedachten.

Lang termijn denken

Er zijn tal van verschillende strategieën die kunnen helpen bij het lange termijn te denken. Denk bijvoorbeeld aan gepland-, preventief onderhoud en natuurlijk voorspellend onderhoud. Aan de hand van bijv. sensordata kan er binnen een mum van tijd de eerste stappen naar voorspellend onderhoud gezet worden. Je verzamelt een schat aan waardevolle data. Belangrijk is om deze data om te zetten in informatie waar je mee aan de slag kan. Deze nieuwe ontwikkelingen binnen de onderhoudsstrategieën bieden veel kansen.

Aan de slag met uw onderhoudsstrategie

Wilt u met ons sparren over uw onderhoudsstrategie? Of ontdekken in welke fase van de maturiteitsladder uw onderhoudsorganisatie zich bevindt? Vul dan vrijblijvend onze Mini-QuickScan in en zie hoe uw onderhoudsorganisatie zich verhoudt ten opzichte van andere bedrijven of neem contact op met onze collega Phil Willems via 0485 336 290 of per mail via phil.willems@madolex.com.

Reactie plaatsen