Zo geeft Madolex de maakindustrie een steuntje in de rug

Nederlandse bedrijven in de maakindustrie hebben het lastig. Ze worstelen met steeds strengere regelgeving, een negatief imago, schommelende energie- en grondstofprijzen en een groot tekort aan technisch personeel. Deze uitdagingen maken het voor bedrijven steeds aantrekkelijker om (een deel van) de productie naar het buitenland te verplaatsen. De Nederlandse maakindustrie staat daardoor flink onder druk, terwijl de maakindustrie wel één van de onmisbare schakels in onze economie is.


Madolex helpt bedrijven in de maakindustrie bij het ontwerpen, optimaliseren en onderhouden van hun productielijnen. Daarmee vormen we natuurlijk slechts een klein radertje in het geheel, maar zijn we wel in staat om bedrijven te ondersteunen en versterken bij het overwinnen van deze branchebrede uitdagingen. Ontdek in dit nieuwe kennisartikel hoe we bedrijven met maatwerkoplossingen helpen om zich te focussen op hun kernactiviteiten en hoe we daarmee bijdragen aan het behouden en versterken van de maakindustrie in de regio.


Uitdagingen in de maakindustrie 

De Nederlandse maakindustrie staat voor een aantal complexe uitdagingen die zowel de operationele processen als de toekomstbestendigheid van de sector onder druk zetten. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste uitdagingen:


Negatief imago en milieuimpact 

De Nederlandse maakindustrie kampt momenteel met een negatief imago door onder andere grote spelers zoals DSM en Chemelot. Dit imago beïnvloedt niet alleen de publieke perceptie, maar kan ook leiden tot strengere regelgeving en hogere kosten voor bedrijven.


Complexere regelgeving

De regelgeving voor de maakindustrie wordt steeds ingewikkelder. Denk aan strikte milieunormen voor emissies en afval, strengere veiligheidsvoorschriften volgens de Arbowet, en verhoogde eisen voor kwaliteits- en productieprocessen. Ook is er een groeiende noodzaak om te investeren in energie-efficiëntie door streng klimaatbeleid. Deze regels verhogen de administratieve lasten en kunnen de operationele efficiëntie onder druk zetten, wat weer kan leiden tot extra kosten en vertragingen. Bedrijven moeten voortdurend hun processen aanpassen om aan de nieuwste eisen te voldoen en dat maakt het voor bedrijven steeds lastiger om ‘gewoon’ hun producten te kunnen maken.


Onzekerheid over grondstoffen en energieprijzen

De prijzen van grondstoffen en energie fluctueren sterk. Dit maakt het moeilijk voor bedrijven om stabiele kostenstructuren te handhaven en kosteneffectieve productieprocessen te ontwikkelen, wat kan leiden tot prijsverhogingen voor eindproducten.


Tekort aan technisch personeel en hogere loonkosten

Een groot tekort aan technisch personeel is één van de grootste knelpunten voor de Nederlandse maakindustrie. Het gebrek aan gekwalificeerde vakmensen maakt het niet alleen moeilijker voor bedrijven om hun bestaande productieprocessen te handhaven, maar vertraagt ook de implementatie van nieuwe technologieën en innovaties. Daarnaast stijgen de loonkosten van bestaand personeel sterk door de hoge inflatie. 


Verlies van kennis in de regio 

De combinatie van hoge kosten en de uitdagingen binnen Nederland leidt steeds vaker tot uitbesteding van productie naar landen met lagere loonkosten. Hoewel dit op korte termijn kostenbesparend kan zijn, heeft het op lange termijn gevolgen voor de strategische kennis en technische expertise binnen Nederland. Het verlies van deze kennis kan de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven ondermijnen en de economische veerkracht van de regio aantasten.



Het belang van maakindustrie in Nederland 

Als u goed om u heen kijkt op de plek waar u dit artikel leest, ziet u waarschijnlijk tientallen producten die dankzij de maakindustrie zijn gefabriceerd. Uw smartphone, laptop en auto, maar ook wasmiddel, frisdrank of uw favoriete gadget: de lijst is haast eindeloos. Daarnaast speelt de maakindustrie een grote rol in enkele belangrijke processen zoals voedselverwerking of grondstoftoevoer. Zonder deze sector zouden we niet alleen een aanzienlijke hoeveelheid werkgelegenheid verliezen, maar ook belangrijke economische bijdragen missen. 


Uit onderzoek van TNO Innovation for Life in 2023 blijkt dat de Nederlandse maakindustrie ongeveer 10% van het bruto binnenlands product (bbp) bijdraagt, wat neerkomt op een waarde van ongeveer € 130 miljard. Bovendien zorgt de sector voor ruim 1,2 miljoen banen, wat neerkomt op ongeveer 15% van alle werkgelegenheid in Nederland. De maakindustrie heeft ook een zogenaamd ‘multiplier-effect’ op andere sectoren, wat betekent dat elke euro die in de maakindustrie wordt geïnvesteerd, een grotere economische impact heeft op andere delen van de economie. Tenslotte zijn 70% van de producten die in Nederland worden gemaakt, bedoeld voor de export. Dat draagt bij aan een positieve handelsbalans en de internationale concurrentiekracht van Nederland. 


Als de maakindustrie uit Nederland zou verdwijnen, zouden we niet alleen te maken krijgen met een enorme economische impact door verlies van banen en industriële capaciteit, maar ook met verstoringen in de toeleveringsketen die elke sector van onze economie raken.


Tevens is de maakindustrie niet meer de vervuilende, roestige sector van 60 jaar geleden. Maar staat innovatie en duurzaamheid centraal, en speelt deze sector dus ook een cruciale rol in het aanpakken van de klimaatuitdagingen van morgen. De gezondheid van de maakindustrie is daarom een belangrijke indicator van de welvaart in Nederland en essentieel voor onze toekomst.


Madolex ondersteunt de maakindustrie

Als relatief kleine speler in het grote industriële landschap kunnen we natuurlijk niet alle problemen als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Toch hebben we de ambitie om onze expertise in te zetten om de maakindustrie in de regio zo goed mogelijk te ondersteunen, zodat bedrijven zich zo veel mogelijk kunnen richten op hun primaire productieproces. 


Als lokale expert in de maakindustrie in zowel Limburg, de Euregio en in delen van Noord-Brabant en Gelderland, is Madolex een goed bereikbare, sparringspartner voor de vele uitdagingen die het productieproces betreffen. Zo kunt u bij ons terecht voor de volgende diensten: 


  • Strategisch advies voor uw productieproces: Madolex biedt strategisch advies bij het optimaliseren en automatiseren van productieprocessen. Dit helpt bedrijven niet alleen om efficiënter te werken, maar ook om kosten te besparen en productiecapaciteit te verhogen. Een goed ingericht productieproces kan daarnaast leiden tot lagere onderhoudskosten en hogere productkwaliteit, wat een concurrentievoordeel geeft.

  • Maatwerkoplossingen: Madolex biedt turnkey-oplossingen, wat betekent dat wij niet alleen de machines ontwerpen, maar ook kunnen bouwen en installeren. Dit maatwerk zorgt ervoor dat de machines precies voldoen aan de specifieke behoeften van het bedrijf. Het resultaat is een productieomgeving die beter is afgestemd op de bedrijfsdoelstellingen en daardoor efficiënter en minder storingsgevoelig is. Lees ook ons eerdere kennisartikel over Turnkey-oplossingen.

  • Onderhoud en reparatie: Regelmatig onderhoud en snelle reparaties zijn essentieel om stilstand en productieverlies te minimaliseren. Madolex verzorgt gepland onderhoud wat helpt om de operationele continuïteit te waarborgen en onverwachte stilstand te voorkomen. Dit draagt bij aan een hogere betrouwbaarheid van productieapparatuur en verlengt de levensduur van machines.

  • Modernisering: Door bestaande machines te moderniseren, profiteren bedrijven van verbeterde technologieën zonder volledig nieuwe apparatuur aan te schaffen. Madolex biedt advies en uitvoering van moderniseringsprojecten die de efficiëntie van oudere machines verhogen. Dit helpt bedrijven om hun productieprocessen te verbeteren en duurzaamheidsdoelen te behalen zonder aanzienlijke investeringen in nieuwe machines. Lees alles over hoe we machines moderniseren in ons vorige kennisartikel: Modernisering.

  • Reserveonderdelen: Madolex vervaardigt reserveonderdelen, zelfs zonder originele tekeningen. Lees er meer over in ons vorige kennisartikel: Reserveonderdelen vervaardigen. Dit vermindert de afhankelijkheid van externe leveranciers en verkort de doorlooptijd voor het verkrijgen van noodzakelijke onderdelen. Hierdoor kunnen bedrijven sneller weer operationeel zijn na een defect of onderhoud, wat de algehele productiviteit ten goede komt. 


Door met Madolex samen te werken kunnen lokale bedrijven in de maakindustrie dus zelfstandig(er) opereren en zijn ze minder afhankelijk van bijvoorbeeld leveringen uit Amerika of Azië. Hoewel dit slechts een kleine schakel is in het volledige industriële landschap, hopen we hier wel een bijdrage in te kunnen leveren om het behouden of zelfs verstevigen van de maakindustrie in de regio. 


Neem contact op

Wilt u meer weten over hoe Madolex uw bedrijf kan ondersteunen en versterken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan klaar om met u samen te werken en uw productieprocessen te optimaliseren, zodat wij gezamenlijk de toekomst van de maakindustrie in Nederland kunnen waarborgen.

We staan voor u klaar!